Skjermbilde av Mia Frogners blogg

Mia Frogner mener det finnes flere gode grunner til å ikke spise kjøtt. Bloggen hennes er hvertfall full av dem Skjermdump

Et grønnere kjøkken

Mia Frogner er personen bak matbloggen Green Bonanza. Selv om bloggen til Frogner faller innenfor kategorien vegetarblogg, handler den like mye om Frogners kjærlighet til råvarene og kortreist mat.

Frogner var 18 år da hun flyttet hjemmefra, og det var da hun begynte å kalle seg vegetarianer.

– Jeg sluttet å spise kjøtt da jeg enda bodde hjemme, men jeg kalte det ikke for noen ting. Så skjer det veldig mye når man flytter for seg selv. Plutselig bestemmer man selv, handler alt selv og styrer kjøkkenet sitt selv.

Og plutselig var hun vegetarianer. Da hun var yngre var dyreperspektivet hennes sterkeste motivasjon. I løpet av 13 år som vegetarianer har motivet hennes utviklet seg til å bli tredelt; dyr, miljø og helse. I følge Frogner er dette tre gode grunner til å spise mer grønt.

– For meg handler det fortsatt om dyrevelferd, men det handler like mye om produksjon av mat. Jeg tenker for eksempel på alle de miljøkonsekvensene som følger av at vi produserer så enorme mengder kjøtt. Også tenker jeg på helsa. Jeg tror ikke det er sunt for oss å spise så mye kjøtt som vi gjør, sier Frogner.

Fra blogg til bok

Frogner er vant til å bli spurt om oppskriftene sine. Bloggen ble til som et resultat av dette. Slik kunne hun dele oppskriftene sine lettere, og med flere. Hun sier at oppskrifter er til for å deles.

– Med mat blir man alltid inspirert. Jeg har flere oppskrifter som er mine varianter av andres oppskrifter. Jeg mener at det er sånn man utvider mathorisonten, ved å bli inspirert og lage sin egen vri på alt, sier hun.

Til høsten kommer bloggeren med oppskrifter i bokformat på Cappelen Damm. Med en fulltidsjobb ved siden av, kan man lure på hvor hun får motivasjonen sin fra.

– Jeg motiveres av dialog med lesere generelt. Det er hyggelig når folk på 40 år sender mail og sier at de faktisk har endra på hvordan de spiser på grunn av bloggen min.

Om boka forteller Frogner at den skal bli en hyllest til grønnsakene.

Nærhet til råvarene

– Jeg er veldig opptatt av at man skal vite, og sette pris på det man spiser og hvor det kommer fra. I boka er alle kapitlene basert på en råvare og starter med en tekst om hver enkelt. Jeg blir veldig inspirert av råvarer. Jeg er ikke en som planlegger mye når det kommer til mat. Jeg kan gå meg en tur i butikken og kjøpe alle de råvarene jeg synes er fine, for så å gå hjem og lage middag av det.

Som liten tilbrakte Frogner mye tid på besteforeldrenes gård, noe hun tror har hatt stor påvirkning på hennes syn på mat.

– Du ser annerledes på en blomkål om du vet den har vokst i seks måneder for å bli den størrelsen den er når du holder den i hendene. Det gjør noe med hvordan man tenker på råvarer. Sånn er det med alt. Jo mer vi vet, jo mer bevisste blir vi tvunget til å være. Det er ei på jobben min som har kuttet ut kjøtt etter at jeg begynte å jobbe der. Hun fortalte meg at hun vet så mye nå, at hun kan ikke gjøre noe annet.

Positiv fremtidsvisjon

At flere og flere velger å kutte ned på kjøttforbruket og får et mer bevisst forhold til mat, stiller Frogner seg positivt til.

– Da jeg ble vegetarianer var det for eksempel helt umulig å finne kokte kikerter på boks. I dag har alle butikker en hylle med den type ting. Første gangen jeg fant tofu i Oslo var det sånn : Herlighet, det finnes jo! Nå finnes det til og med på Kiwi. Markedskreftene bestemmer, og man selger mye mer økologisk nå enn for 15 år siden. Det fantes jo ikke omtrent. I hvert fall ikke frukt og grønt, som dessverre ofte er pakket inn i plastikk.

Ifølge Frogner er dette en helt nødvendig motbølge som tvinger seg frem etter en lang tid med et enormt overforbruk.

– Jeg tror kanskje vi har lagt litt fra oss den mentaliteten om at det hver enkelt gjør ikke bidrar og at om 100 år så kommer menneskene til å se tilbake og tenke at: Hva var det de drev med? Det er et veldig egosentrisk økosystem vi driver på med i dag og et økosystem fungerer ikke slik.

Aktuelt, Mat, forbruk