Basilikumplanter sett ovenfra

Basilikum er en av flere urter som du lett kan plante i vinduskarmen og bruke i matlagingen. Foto: Alice Henneman, Flickr CC

Fem steg til en enkel kjøkkenhage

Det eneste du trenger for å starte en egen kjøkkenhage er plass i vinduskarmen.

Dagene blir lengre og lysere og det er på tide å tenke på sommerens kjøkkenhage. De fleste grønnsakene må forkultiveres for at de skal gi avling om sommeren. Å forkultivere vil si å så frø tidlig på våren i små potter, som skal plasseres et lunt sted, for eksempel en vinduskarm. Her kan plantene vokse seg sterke før du planter dem ut på sommeren. Det er slettes ikke komplisert, og med en melkekartong, litt såjord, en dusjflaske og noen frø, sår du sommerens grønnsaker på en 1-2-3 (-4-5).

plantefrø og jord

Du trenger ikke store investeringene for å plante sommerens grønnsaker. En sprayflaske, litt såjord, frø og melkekartonger er alt som skal til. FOTO: Paulina Dubkov

Slik sår du, trinn for trinn

1. Fyll melkekartongen

Så lenge man lager noen hull i bunnen, slik at vannet får renne ut, er melkekartonger et fint og miljøvennlig alternativ til kjøpte plastpotter og minidrivhus. Det er plass til opptil fire frø i hver melkekartong. Man kan også bruke gamle yoghurtbegre, iskremesker og plastesker fra druer. Fyll melkekartongen med såjord. Dette er en sandholdig og næringsfattig jord som du får kjøpt i en blomsterbutikk eller på et hagesenter. Såjorden hjelper til med rotutviklingen og gir skuddene luften og plassen de trenger for å spire. Først når man omplanter spirene i større potter, er det behov for den mer næringsrike, vanlige blomsterjorden.

2. Så frøene

Legg frøene nedi etter anvisning på frøpakken. Det kan være lurt å lage merkelapper på hver kartong, med hva slags frø som er plantet i dem. Det kan være fryktelig vanskelig å skille 2-3 centimeter høye spirer fra hverandre om man ikke er en utdannet botaniker. Nederst i artikkelen får du tips til fem matplanter du kan plante i vinduskarmen. 

3. Vann frøene 

Dekk frøene med litt jord, og bruk en vanlig dusjflaske for å gi dem vann. Fra man har forkultivert til man omplanter spirene kan det lett gå veldig galt om man vanner spirene direkte med vann. Spirene har heller ikke lange nok røtter til å trekke vann nedenfra. Med korte spirer er det derfor lurt å bruke en dusjflaske for at vannet fordeler seg og planten ikke drukner og råtner.

Chili Og Tomatplanter

Det kan være lurt å merke de ulike pottene, slik at du kan skille spirene fra hverandre. Her er det plantet chili og tomat. Foto: Jack Mottra/Flickr CC

4. Dekk melkekartongen med plastfilm

Dekk melkekartongen med plastfilm, en gjennomsiktig plastpose eller lignende. Dette er for å gjøre mikroklimaet til melkekartongen så fuktig som mulig. Jo mindre plass frøene er plantet i, jo fortere tørker jorda ut. Dekker man jorda med plastfilm klarer jorda å holde på fuktigheten bedre og tørker saktere ut. Når spirene har blitt større, kan man ta av plastfilmen i noen timer slik at spirene kan bli vant til romtemperatur.

5. Plant om spirene

Når frøene har spiret, er det på tide å plante spirene i større potter med næringsrik jord. Gjødsel bør tilføres regelmessig for kraftig og sunn vekst. Det er næring for plantene som de ellers ikke får fra jorda. Gjødsel kan man få tak i på de fleste hagesentre, litt større blomsterbutikker og kjeder. Det finnes en del forskjellige typer gjødsel, og hver en av dem er egnet for forskjellige typer planter og jordtyper.

Velg riktig frø

Man kan forkultivere de fleste planter. Problemet oppstår når man ikke har et sted å omplante dem ute nærmere sommeren. Dette er en nødvendighet for de fleste planter, men ikke for alle. Når man skal velger ut frø er det derfor viktig å vite hva slags oppmerksomhet de vil trenge når de vokser. Står det for eksempel på pakken at tomatsorten du har valgt blir minst to meter høy og du ikke har en hage å plante den om i, da er det enklere å velge en annen tomatsort som du har plass til, enten det er på kjøkkenet eller balkongen. Husk også at ikke alle planter skal ha samme stell. Nedenfor finner du en liste med stelletips for fem utvalgte kjøkkenplanter.

 alt=
Sukkererter

Sukkererter er blant de enkleste grønnsakene å få til. For å hjelpe frøene til å spire, bør de bløtlegges i opptil et døgn før såing. Sukkererter har behov å ha noe å strekke seg etter, dermed er det anbefalt å binde opp plantene, sette ned pinner i jorda eller finne på sin egen løsning på tilrettelegging. Spirene skal vannes regelmessig og plasseres lunt.

 alt=
Tomatplanter

Tomatplanter har flere forskjellige vekstformer og stellpreferanser avhengig av sorten. De fleste har en hovedstamme, og det er viktig å knipe av alle sideskuddene som stjeler vekstkraften fra resten av planten. Tomatplantene vokser veldig fort, og vil derfor kreve ompotting et par ganger i løpet av våren. Dette er nødvendig for at røttene skal få utvikle seg slik at planten får vokse slik den skal.

 alt=
Chili

Vil man dyrke chili helt fra begynnelsen er det mulig å bruke chilifrø fra selve chilifrukten som man kan kjøpe i dagligvarebutikker. Frøene er klare til å bli tatt ut og sås når chilifrukten er helt tørr. Chiliplanten danner blomster, men det er viktig å knipe av de første blomstene, slik at planten bruker energien sin på å produsere sterkere frukt. Når fruktene til chiliplanten er modne, bør de plukkes for å stimulere planten til å produsere enda flere frukter.

 alt=
Reddiker

Reddiker trenger ikke stor plass og vokser veldig fort. Når det kommer til vanning skiller reddiken seg fra andre grønnsaker, fordi man skal la den tørke litt mellom hver vanning. Vannes reddik for mye, får den fort mye blader og rekker ikke å utvikle en større rot. Reddikfrø kan sås hver 4.-5. uke fra midten av april til starten av september. Reddik går fra frø til innhøstning på 25 dager, så om man sår nye reddikfrø hver 2-3 uke har man alltid noen nye grønnsaker å spise.

 alt=
Squash

Squash trenger en solrik og lun plassering. Utviklingstiden fra frø til høsting er fra 8 til 10 uker. Squash har store frø og er en forholdsvis stor plante med kraftig bladverk. Det kan derfor være lurt å sette av litt under en kvadratmeter for planten. Det er viktig at krukken som squashen ompottes i etter den har spiret er stor, slik at man også greier å holde jorda fuktig. Utover sesongen har squash behov for å bli gjødslet ukentlig. Fruktene bør høstes når de fortsatt er små, for de smaker mye bedre enn de store.

Miljøplukk, livsstil, forbruk, vegetarisk