Midnattsol på Træna

Dra på telttur, eller festival, eller begge deler i sommer! Her fra Trænafestivalen. Foto: Susanne Arntzen

Her er tipsene til en miljøvennlig ferie

I sommerferien er det fristende å sette seg på det første charterfly. Det finnes like gode alternativer som ikke svir i miljøhjertet.

Her kommer et knippe sommertips for deg som vil ha det gøy uten dårlig samvittighet.

Bærekraftig grillfest

Sommer er tid for grilling, og det er noe som må nytes til fulle. Og det kan så absolutt gjøres miljøvennlig. De kortreiste, økologiske og/eller vegetariske alternativene er som oftest mest miljøvennlige. Så: Ta deg en tur på Bondens Marked, gå i vegetardisken eller den lokale økosjappa og få med deg vennene dine på sommerfest!

Grille veggis-bruger? Her er oppskriften.

Nyt det lokale plantelivet

Om sommeren bugner det av sopp, bær og frukt. Blåbær, bringebær, bjørnebær og markjordbær – de står der ute, klare for å nytes, allerede fra juli. Etter hvert kommer også soppen. Det krever bedre forkunnskaper for å kjenne til hvilke sopper som er gode, men det er desto mer spennende når du finner skogens gull. Ta med deg spann eller kurv og stikk til skogs!

Sykkelferie

Du trenger ikke å bli hjemme selv om du foretrekker en miljøvennlig sommer. Om du tar tohjulingen din fatt, kan du komme deg langt samtidig som at du får sett mye. Sett opp ei passe lang løype (bedre å ta det med ro enn å slite seg ut) og trø i vei. Husk sykkelpumpe, lappesaker og hjelm!

... Og slik fikser du sykkelen før turen.

Telttur

Pakk sekken, teltet og stormkjøkkenet og ta med deg en venn og matpakke. Du kan utforske nærmiljøet ditt eller kanskje dra litt lenger og kombinere med en sykkeltur? Teltturer er perfekte for å se på solnedgangen, fiske midt på natta, få masse myggstikk og kjenne seg helt fri.

Bygg ei hytte i skogen

Hvis et par netter i friluft ikke er nok, kan du alltids bygge deg ei lita skogshytte. Dra til et sagbruk, et hus som skal rives eller en snekkerinteressert onkel og spør etter overflødig materiale. Så er det bare å finne seg et passende tre eller lysning og snekre i vei. Husk å spørre om byggetillatelse av de som eier stedet. Det kan enten gi deg ro i sjela eller mye frustrasjon – det spørs på om du er hyttetypen eller ikke.

Træna

Natur og Ungdom organiserer avfallshåndteringa til flere av Norges beste festivaler, som Øya, Pstereo og Trænafestivalen. Her fra Træna. Foto: Susanne Fernløf Arntzen

Gjør håndarbeid

Å fornye garderoben trenger ikke medføre planetødeleggelse. Det kan tvert i mot spre glede og være et kreativt utløp. Du kan dra på loppis og bruktbutikker – det sparer miljøet. Har du derimot lyst til å lage noe selv, kan du sy om gamle klær, sy nytt av gamle stoffer eller strikke og hekle. Mange familier har gammelt garn som er fint å bruke. Om du virkelig vil tenke nytt, kan du klippe opp plastposer og hekle for eksempel en kurv av det.

– Kult å mikse gammelt og nytt

Vær frivillig på festival gjennom Natur og Ungdom

Natur og Ungdom organiserer avfallshåndteringa til flere av Norges beste festivaler, som Øya, Pstereo og Trænafestivalen. Ikke bare gjør dette festivalene mye mer miljøvennlige, det gir også NU-ere mulighet til å bli med som frivillig. På flere av festivalene er dette den eneste måten å oppleve favorittbandene dine når du er under atten. Ta i et tak for musikken, menneskene og naturen!

Herbarium

Selv om vinteren kommer og alle blomstene visner, kan du bevare en liten del av sommeren i ditt herbarium. Et herbarium er ei samling av planter som er pressa, tørka og gjerne merka med navn. Du kan enten kjøpe deg ei blomsterpresse, men det fungerer like fint å legge mellom avispapir og legge i press i ei bok. Så kan du lime inn i ei bok – det blir ekstra fint med kontaktpapir over. Men aller først må du ta deg en tur i sommerdagen og samle de fineste blomstene og plantene du vet om.

En mann titter ut av et togvindu

Se verden gjennom et togvindu i sommer. Foto: Mathilde Clemetsen

Interrail

Om du vil komme deg skikkelig langt vekk, er Interrail en god idé. Jernbaneselskapene i Europa har i mange år samarbeida om å tilby periodebilletter på tog som gjelder i hele Europa. Dette er perfekt for miljøbevisst og reiselysten ungdom som vil se mye av verden for en ganske billig penge. Siden billettene er så fleksible, byr de på mye frihet, men det er likevel lurt å undersøke litt på forhånd. Pakk ryggsekken og ta steget fra plattformen og inn i friheten!

Slik gikk det da Mathilde tok tog fra Oslo til Marokko.

Museum

Overalt i Norge finnes det flotte museum som blir alt for lite besøkt. Ferien er ei god anledning til å bøte på dette, uansett om du er i hjemkommunen din, på hytta eller et helt annet sted. I  sommervarmen er et museumsbesøk et svalt og lærerikt avbrekk fra svett skjærgårdsliv, og om det regner er det et fint avbrekk fra kjedsomheta.

Dra på sommerleir med Natur og Ungdom!

Hvert år arrangerer Natur og Ungdom sommerleir i en fin avkrok av landet. Her kan du lære om naturvern mens du får deg nye venner. Det blir ei uke med mange herlige opplevelser og gode minner. Tips: Natur og Ungdom refunderer billetten hvis du reiser miljøvennlig.