Mange iphoner

Minimalen: Dette er den nye materialismen

Ved å kvitte oss med ting vi ikke trengte, ble vi mer materialistiske.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

De siste to årene har jeg og samboeren min gjort livsstilsendringer for å bedre ta vare på miljøet. Vi har blitt flinkere til å sortere søppel, spiser mer vegetarisk mat, tar kortere dusjer, kjører kollektivt, kaster mindre mat, og har redusert bruken av plast i hjemmet. Vår erfaring er at dette tar tid. Å endre vaner er ikke gjort over natten. Det er en prosess man må jobbe seg inn i, og man lærer underveis.

LES OGSÅ: 5 tips til en mer miljøvennlig hverdag

Minimalisme

I sommer tipset samboeren min om en podcast som heter The Minimalists. The Minimalists består av to amerikanere, Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus. De gikk fra å leve «the American Dream» med høyt betalte jobber og materielle goder, til å kvitte seg med alt som ikke «tilførte verdi» til deres liv. Det viste seg å være en hel del.

Ved å eie mindre, fikk de mer plass til det de virkelig trengte. Mer tid, mer lidenskap, mer vekst, mer overskudd til å bidra, som igjen gjorde dem mer tilfredse. Mer frihet, rett og slett. I dag er jobben deres å spre det glade budskap om minimalisme. Gjennom sin podcast, bøker, nettside og dokumentar hjelper de folk å leve med mindre stæsj.

Ved å eie mindre, fikk de mer plass til det de virkelig trengte.

Denne levemåten appellerte virkelig til oss. Hvem vil ikke ha mer frihet? Så vi startet opprydningen. Vi kvittet oss med alt som ikke «tilførte verdi», altså beriket livene våre.

Stueplanter

Det handler om å være materialistisk på en måte vi i dagens samfunn ser ut til å ha glemt.

Bevisst forbruker

Vi så også det miljøvennlige perspektivet i det hele. Å leve minimalistisk handler like mye om å være bevisst på hva man kjøper, som det å gi slipp på eiendeler man ikke trenger. Det handler om å være materialistisk på en måte vi i dagens samfunn ser ut til å ha glemt. I vår kultur er vi alltid på jakt etter nye ting som skal gjøre oss lykkeligere. En Iphone 6 mister øyeblikkelig verdien sin når en Iphone 7 lanseres. Når blir vi egentlig fornøyde? Vi må begynne å sette pris på det vi allerede har. Og vi må forvente bedre kvalitet av produsentene. Det er dette som er den nye materialismen. Ved å heller investere i kvalitet og ta vare på tingene vi eier, vil vi bli mer miljøvennlige forbrukere.

LES OGSÅ: Det grønne skiftet der du bor

Mannskit

Så kom dagen da vi skulle flytte. Vi hadde kjøpt ny leilighet og gledet oss til å få bedre plass. Endelig skulle datteren vår få eget rom! Vi var fornøyde med å gå fra en 46 kvm til 66 kvm leilighet med god planløsning. Vår lille familie trengte ikke så stor plass. Vi har jo ikke så mange ting, tenkte jeg. Men under flytteprosessen fikk jeg sjokk.

Det verste var at jeg hadde vært en bidragsyter til den kvalmende bruk og kast-mentaliteten.

Vi hadde klart å redusere eiendelene våre i leiligheten, men da vi begynte å tømme bodene i kjeller og loft, ble jeg fysisk dårlig. Der stod det stablet esker med gamle klær, sko, bilder, puter, ledninger, pyntegjenstander, klesstativer og en hel haug med «mannskit» som vi fint kan kalle det der jeg kommer fra. 

MER OM GJENBRUK:  – Kult å mikse gammelt og nytt

Opprydningen tok flere dager. Hver gang jeg var innom gjenbruksstasjonen gikk jeg derfra med en dårlig følelse. Det føltes godt å sortere søppelet og gi ting til gjenbruk, men da jeg så alt som ble kastet, ble jeg motløs. Hvorfor kjøper vi så mye drit? Hvorfor tar vi ikke vare på tingene våre? Hvorfor er det så dårlig kvalitet på tingene vi kjøper? Trenger vi virkelig så mange ledninger? Følelsen var overveldende. Og det verste var at jeg lenge hadde vært en stor bidragsyter til denne kvalmende bruk og kast-mentaliteten. 

Jeg bestemte meg der og da for at jeg skulle gjøre mitt beste for å stoppe denne galskapen. Jeg var nødt til å bli enda flinkere. «The (wo)man in the mirror», og alt det der.

 Jeg skulle gjøre mitt beste for å stoppe denne galskapen.

Så da vi flyttet i den nye leiligheten, valgte vi å bare pakke ut de tingene vi trengte der og da. Resten satt vi i esker på loftet. I ettertid har vi gått noen turer opp for å hente ting, men jeg må si det har vært overraskende sjeldent. Målet er at vi etter et år skal kvitte oss med de tingene vi ikke har brukt. I mellomtiden lar vi være å kjøpe ting vi ikke trenger.

Miljøplukk, forbruk, miljøtips, avfall